Verkkokiristyksen ABC

Mitä on verkkokiristys ja kuinka selviydyn siitä?

" Valitettavasti sinulle on huonoja uutisia. Pari kuukautta sitten olen saanut pääsyn laitteisiisi, joita käytit Internetin selaamiseen. Myöhemmin olen jatkanut Internet-toimintojesi jäljittämistä. Asia eteni seuraavasti: olen ostanut hakkereilta pääsyn lukuisiin sähköpostitileihin (nykyään se on hyvin yksinkertainen tehtävä, joka voidaan tehdä verkossa). On selvää, että olen kirjautunut vaivattomasti sähköpostitilillesi.

- Malli eräästä kiristyskirjeestä verkossa

Verkkokiristys on tilanne, jota ei kukaan halua kohdata.

Verkkokiristyksen ABC - taustatietoa

Kaikki alkoi sähköpostista.
Tosin juurisyy on muualla, joka mahdollisti verkkokiristyksen.

Miksi juuri minä? Miksi minua kiristetään ja kuka minua kiristää? Miten olen valikoitunut kiristyksen kohteeksi?

Viha, raivo, tuska, epätoivo.. Kiristyksen kohteella on koko tunneskaala käytössä ja se on kiristäjän etu alkuvaiheessa.

Kiristystilanteestakin voi selvitä. Kerromme keinoja, miten voi välttää verkkokiristystä. Mukaan annamme kätevät ohjeet joita seuraamalla voi minimoida verkkokiristyksen riskejä ja seuraamuksia.

Verkkokiristyksen ABC on showcase-valmennus, joka perustuu tositapahtumiin. Esimerkin avulla tehdään havaintoja ja opitaan käytäntöjä hankalan tilanteen ehkäisemiseksi.

Verkkokiristyksen valmennuspalveluakaan ei olisi olemassa,
ellei joku olisi yrittänyt kiristää meitä ensin.

Meidän harmistamme tuli muiden hyöty.

VERKKOKIRISTYKSEN ABC

SISÄLTÖ

Perusteet verkkokiristyksestä haltuun, aihetta avataan pragmaattisilla lähestymistavoilla ja kysymyksillä, kuten mitä tarkoittaa verkkokiristys? Mikä kiristyksen erottaa uhkailusta? Miten verkkokiristys eroaa kiristyksestä ilman verkkoa? Millaisia ovat tilanteet verkkokiristyksessä?

Käytännön vinkkejä verkkokiristyksen välttämiseen ja uhkien torjuntaan. Suurin osa verkkokiristyksestä pystytään normaalikäytössä välttämään noudattamalla perusjuttuja ja hyviä käytäntöjä, joita jaamme tässä aiheessa.

Verkkokiristyksessä, kuten muissakin kiristyksissä on toimintamallinsa. Päättelemällä kiristyksen eri vaiheita ja tunnistamalla toimintamalleja, voi tehdä tilanteesta johtopäätöksiä ja arvioida tilannetta. Tunnistamalla käyttäytymismalleja, voi välttää paniikkia ja huonoja ratkaisuja.

Esimerkkitapauksessa käydään kokemamme verkkokiristyksen vaiheet läpi ja se miten tilanne ratkaistiin. Tässä showcase -esimerkissä käydään yksityiskohtaisesti tilanne läpi ja kerromme, mikä purki kiristystilanteen.

Käytännönläheinen tosielämän esimerkki voi opettaa ja rohkaista toimimaan mahdollisisessa kiristystilanteessa siten, että vahinkoja ei tule tai jos tulee, ne jäisivät vähäisiksi kuten meidän tapauksessamme.

VERKKOKIRISTYKSEN ABC

TOTEUTUS

Valmennukset voidaan varata ja toteuttaa verkossa. Liittyminen valmennuksiin on helppoa, linkkiä klikkaamalla ja kokoustunnuksen kirjoittamalla pääsee mukaan selainta käyttämällä. Verkkotapaamiset mahdollistavat keskustelut ja chat -kysymykset valmentajille. Erillisiä tiloja tai muita järjestyitä ei, tarvita sillä riittää rauhallinen ympäristö ja tietokone/älylaite riittää.

Verkkokiristyksen valmentajat ovat koulutusalan ammattilaisia ja ovat tehneet työkseen vaativia hankkeita järjestelmäkehityksen, ICT-infrastruktuurin tai tietoturvan parissa.

Verkkokiristyksen valmennuksen on kehittänyt KTM Tuomo Ryynänen, joka ideana on soveltaa tapaustutkimusta verkkokiristyksiä koskeviin tapauksiin.

Pitkä kouluttajan ura ammatillisessa aikuiskoulutuksessa ja työelämävalmennuksissa tarkoittaa korkealuokkaista ja helposti ymmärrettävää sisältöä vaativan aiheen haltuunottoon.

Verkkokiristyksen ABC on suunniteltu kestämään joko aamupäivän, iltapäivän tai iltaopetuksen verran. 

Aikataulut

Aamupäivän toteutus klo 8.30 – 11.30

Iltapäivän toteutus 12.30 -15.30

Iltatoteutus 17.30 – 20.30

Toteutuksia pidetään yleensä arkisin, mutta erikiseen sovittaessa myös lauantaisin tarpeen vaatiessa.

Verkkokiristyksen ABC toteutetaan pienryhmissä, jonka koko on valmennuspalvelun veloitusperuste. Mukana on 1-2 valmentajaa puhumassa aiheesta sekä johtamassa aiheeseen liittyvää keskustelua.

Pienryhmä 2-4 paikkaa 280€ + alv24%
Pienryhmä 5 – 9 paikkaa 480€ +alv24%
Pienryhmä 10 – 19 paikkaa 750€ +alv24%
Pienryhmä 20 – 29 paikkaa 950€ +alv24%

Mikäli osallistujia on 30 tai enemmän, osallistujan kustannus on 26,50€ + alv24%.

Tilaaminen tapahtuu valitsemalla sopiva ryhmäkoko ja ajankohta. Tilaus vahvistetaan kustantamalla toteutukseen tarvittava resurssi kaksi viikkoa ennen tapahtumaa. Tämän jälkeen tilaaja saa sähköpostiinsa linkin, jonka voi jakaa osallistujille jotta he voivat liittyä verkkotapaamiseen sovittuna ajankohtana. Tapahtumaan voi liittyä mukaan tietokoneella, älypuhelimella tai muulla yhteensopivalla älylaitteella kuten vaikkapa älytelevisiolla.

VERKKOKIRISTYKSEN ABC

TIEDUSTELUT

Valmennuksen toteuttaa Eduworks.
Ammatillista korkeakoulutusta jo vuodesta 2009.